Houd je aan het script

Als beginnend projectleider volgde ik een cursus Onderhandelen. Ik werkte als junior samen met een strategisch projectleider aan de herinrichting van een woonwagencentrum, met een ander aan een bereikbaarheidsprogramma en ik hoorde bij een team van zo’n 15 projectmanagers waarmee we alle ruimtelijke projecten in de gemeenten begeleidde.

Ik had eigenlijk geen idee waar ik aan begonnen was, met dat woonwagencentrum, maar stond te springen om dit technische project aan te pakken. Al snel kwam ik er achter dat dit helemaal geen technisch project was. Zo vlogen we het wel aan, maar ondertussen stonden er zwangerschappen in mijn projectplanning.

Die cursus deden we met de interne mensen uit het team. Het was zo’n dag met wat theorie op slides, een acteur om jouw casus uit te spelen en een duwtje in de rug aan het einde. Ik had mijn casus voorbereid en oefende een gesprek dat ik een week later zou voeren met een van de bewoners van het woonwagencentrum.

Een week later zat ik aan tafel. Met gierende zenuwen, want ik had dit tenslotte geoefend en moest dit gesprek tot een goed einde brengen. Halverwege het gesprek kreeg ik een enorm rood hoofd, struikelde over mijn woorden en wilde alleen nog maar weg. De meneer tegenover me vertaalde die signalen verkeerd en dacht dat ik boos werd. Woedend. Hij zei nog iets, ik viel stil en liet me uit zijn woning zetten.

Wat er werkelijk gebeurde is dat de trainingsacteur een hele tevreden tegenpartij neer had gezet, dat ik de casus uitspeelde volgens de theorie en de werkelijkheid ietsjes anders was. In werkelijkheid houden mensen zich niet aan een script. Helaas. Maar belangrijker is dat ik niet krachtig ben als ik me houd aan de theorie die voor de massa geldt, maar geen recht doet aan mijn persoonlijkheid.

Ik kreeg een rood hoofd omdat ik vast zat en binnen deze rol geen uitweg meer zag. Dat ik twee dagen later kon vertellen het anders liep dan ik had verwacht en ik daardoor hakkelde, leidde tot een fijn ontspannen gesprek.

En de uitkomst? Wij waren allebei tevreden.

EM.

Op de wachtlijst Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan informeren we jou als eerste als het product weer op voorraad is.